Watermaal-Bosvoorde – 18 sociale woningen worden binnenkortvolledig gerenoveerd en geïsoleerd in Elandstraat en Dries

De eerste fase van de werken in de appartementsgebouwen in de Elandstraat en Dries zijn reeds begonnen. Dit maakt het voor de openbaar vastgoedmaatschappij (OVM) “En Bord de Soignes” mogelijk om vanaf mei 2024, 18 volledig gerenoveerde woningen met 1 à 2 slaapkamers aan te bieden, die momenteel leegstaan in Elandstraat nummer 65 en 71 en Dries nummer 34. De renovaties zullen het prachtige erfgoed uit 1924 in een nieuw jasje steken, ontworpen door de architecten Cardoen en Symons en geïnspireerd is door de Nederlandse Art Deco-stijl.


100 dagen na de aanvang van de werken, werd er gestart met het isoleren van de achtergevel en het vervangen van de ramen in het Dries/Elandstraat-complex, wat het comfort van de gezinnen die nog in de gebouwen wonen, en nog niet getroffen zijn door de eerste wijzigingen, zouden moeten verbeteren.


Aanvankelijk nam de Nationale woon- en huisvestigingsmaatschappij in Bon Marché bezwaar tegen de voorgestelde plannen, die uiteindelijk in september 1923 werden goedgekeurd. De gebouwen hadden meerdere woningen en voldeden niet het voorkeursmodel, d.w.z. een kleine eengezinswoning met een tuintje. Vandaag constateert men echter dat men door die keuze volledig voldoet aan de wanhopige behoefte aan betaalbare huisvestiging. Zodra de volgende fasen zijn voltooid, zullen er in totaal 84 gezinnen kunnen genieten van deze volledig gerenoveerde woningen.


De verwachte transformaties omvatten de creatie van de badkamer, een aparte keuken, het upgraden naar een conforme elektrische installatie, de druk van het kookgas in de keuken verhogen, het isoleren van de gevel langs de binnenkant om zo de karakteristieke stijl van het erfgoed te kunnen behouden, het plaatsen van een ventilatiesysteem, het plaatsen van warmtepompen en het aanleggen van een fietsenstallingen, ook voorzien voor de kinderwagen.


Met het renovatieproject in Dries/Elandstraat loopt “Aan de Rand van het Zoniënwoud” volledig in lijn met de wens op de energieprestaties van de sociale woningen te verbeteren en het energieverbruik van de huurders te verminderen.


Deze renovatie maakt deel uit van een groter geheel aan renovaties die het vastgoedbedrijf “En Bord de Soignes” coördineert in de gemeenten van Watermaal-Bosvoorde, Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe. Naast de Elandstraat en Dries te Watermaal-Bosvoorde zullen ook de Vriendschapswijk in Sint-Pieters-Woluwe en het gebouw in Rotiers 5/7 in Oudergem in de nabije toekomst een opknapbeurt krijgen.