Verplaatsbare warmtebronnen, laten we waakzaam zijn!

In de winter zetten we al snel de verwarming een graadje hoger, plaatsen we een extra kacheltje in de badkamer of ontsteken we de open haard in de woonkamer. Toch moeten we opletten met al deze warmtebronnen. Als we ze niet correct gebruiken kunnen ze brand of brandwonden veroorzaken of koolmonoxide (CO) produceren!

Deze verplaatsbare warmtebronnen kunnen behoorlijk wat warmte genereren – of ze nu op elektriciteit, gas of petroleum werken. Bovendien worden ze meestal in niet-beveiligde ruimtes gebruikt, zoals de badkamer, de slaapkamer of de woonkamer.

De warmte van dit soort toestellen, en in het bijzonder de stralingswarmte, kan voorwerpen die er dicht bij staan, doen ontvlammen. En aangezien de toestellen zelf vaak heel warm worden, kunnen ze bij aanraking ook ernstige brandwonden veroorzaken.

De toestellen op gas of petroleum die niet zijn aangesloten op een schoorsteen, halen zuurstof uit de omgevingslucht en stoten verbrandingsgassen uit. De ruimte waarin zo’n toestel staat, moet dan ook zeer goed worden verlucht, anders is het risico op vergiftiging door koolmonoxide (CO) erg groot.

Tips

• Gebruik dergelijke toestellen enkel in een goed opgeruimde plaats. Dek ze nooit af.
• Zorg ervoor dat kinderen er niet bij kunnen komen.
• Controleer voor elk gebruik of het toestel nog naar behoren werkt.
• Als het om een toestel op gas of petroleum gaat, verlucht de plaats dan voldoende.

© secunews – https://www.secunews.be